Головна » Архив материалов

    

У зв’язку з загостренням пожежо-небезпечного періоду ДП «Ніжинський лісгосп» спільно із підрозділами ДСНС провели тактико-спеціальні навчання по ліквідації пожеж в лісових масивах. За словами головного лісничого Володимира Костирка, лісівники мають бути завжди напоготові, адже загоряння виникає раптово і приводом можуть слугувати як природні чинники, так і людська недбалість, а кожна хвилина зволікання може коштувати псування десятків гектарів лісових масивів.

Тож лісівники (В.Костирко, Ю. Примак, А.Король, П. Помазан) разом із представниками Державної служби України з надзвичайних ситуацій (начальник 16-ї ДСНС А.М. Шерстюк, начальник Носівського районного сектору В.Є.Вихор та ін..) на території Мринського л ... Читать дальше »

Просмотров: 495 | Добавил: julec | Дата: 06.07.2015 | Комментарии (0)

Здавна відомо, що ліс має неабияке значення в нашому житті, а формування екологічної свідомості є одним з пріоритетних напрямків розвитку підростаючого покоління. Саме тому Державне агентство лісових ресурсів України і обласні управління лісового та мисливського господарства (за підтримки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту) в період з березня по липень 2015 року проводять конкурс дитячих малюнків та творів за темою «Людина та ліс», основною метою якого є підвищення рівня усвідомлення школярами ролі та значення лісу в житті людини.  У конкурсі взяли участь і учні навчальних закладів сільської місцевості, розташованих на території діяльності ДП «Ніжинське лісове господарство». За словами голови комісії Володимира Костирка (головний лісничий ДП «Ніжинське лісове господарство»), результати справді вражають. Здавалося б, дітлахи ще зовсім юні, а вже глибоко розуміють необхідність збереження та примноження лі ... Читать дальше »

Просмотров: 1084 | Добавил: julec | Дата: 15.06.2015 | Комментарии (0)

Сертифікація лісів, що активно проводиться по всій Україні і, зокрема, в Чернігівській області, пройшла також і в ДП «Ніжинське лісове господарство». Досвідчена команда аудиторів компанії НЕПКон (головний аудитор - Олеся Каспрук, аудитори Георгій Бондарук, Ярослав Генек та Олена Соловій) провела перевірку лісогосподарської діяльності, а також роботи відділів лісового господарства, реалізації, охорони праці та цехів переробки лісопродукції щодо дотримання принципів і критеріїв та міжнародних вимог Лісової Опікунської Ради (ЛОР – міжнародна неприбуткова організа­ція, яка сприяє відповідальному управлінню лісами).

За словами головного аудитора – Олесі Каспрук, рівень ведення лісового господарства в Чернігівській області загалом відповідає сучасним міжнародним вимогам.

Втім, під час проведення аудитів (на даний час основну оцінку ведення лісогосподарської ді ... Читать дальше »

Просмотров: 553 | Добавил: julec | Дата: 12.06.2015 | Комментарии (0)

У народі кажуть: «Добре діло утіха, коли ділові не поміха», тож чесно відпрацювавши робочий тиждень працівники ДП «Ніжинський лісгосп» за сприяння профспілкового комітету вихідні вирішили провести для «душі», тому дружнім колективом вирушили до мальовничого ландшафтного парку, що знаходиться в селі Буки Київської області. За веселими розмовами дорога пролетіла швидко, тож екскурсію всі почали повними сил та завзяття. Мальовнича природа, химерні скульптури, храмовий комплекс із фонтаном не полишали дивувати своєю витонченою красою та різноманіттям. До-речі, сам парк налічує не так вже й багато років – він був заснований у 1996 році підприємцем Іваном Сусловим, власником агропромислової корпорації "Сквира". Зараз це місце перетворилося на один із найкрасивіших парків України. Одночасно тут ще й проживає сім'я засновника, його маєток розташований прямо на території парку. 

... Читать дальше »

Просмотров: 505 | Добавил: julec | Дата: 13.05.2015 | Комментарии (0)

        Шановні ветерани!

Прийміть мої щирі вітання зі світлим і радісним святом - Днем Перемоги!

Низький уклін, вічна пам’ять і слава визволителям, котрі зі зброєю в руках захистили свободу і незалежність нашої країни, і трудівникам тилу, які самовіддано працювали задля Перемоги. Напередодні цього світлого дня бажаю Вам, дорогі наші ветерани, великого щастя, здоров’я, оптимізму та активного довголіття! Нехай у Ваших родинах панує злагода і спокій, а оселі повняться достатком!

Зі святом, дорогі ветерани!

Юрій Болоховець, директор ДП "Ніжинський лісгосп"

 

Просмотров: 399 | Добавил: julec | Дата: 07.05.2015 | Комментарии (0)

Здавна відомо, що ліс – це легені планети. Саме тому ведення лісового господарства в Україні здійснюється за принципами безперервного, невиснажливого користування ним. Та, на жаль, у громадськості складається викривлене враження щодо реального стану справ у цій сфері  через брак правдивої і доступної інформації правомірності вирубки лісу.

 Щорічно, а то і щомісячно від громадян надходять анонімні скарги: це дзвінки на гарячу лінію, листи в Міністерство АПК, прокуратуру, екологію і т.д.., на які, згідно законодавства, повинні реагувати відповідні органи, а це – неплановані перевірки ведення лісового господарства на підприємстві, за якими стоїть відрив від роботи майстра лісу, в обов’язки якого входить патрулювання лісу від пожеж, незаконних рубок, контроль за якістю проведення лісогосподарських заходів і т.д.., щонайменше одного спеціаліста з адміністрації підприємства, спеціаліста з обласного управління, голову сільської ради та представника контр ... Читать дальше »

Просмотров: 537 | Добавил: julec | Дата: 29.04.2015 | Комментарии (0)

Кажуть, що природні блага належать усім, незалежно від релігії чи національності, матеріального статусу чи положення в суспільстві. Та на практиці, на жаль, ця істина не спрацьовує. Ставки та озера приватизують, на природних копалинах наживаються обрані, ліси – і ті мають своїх господарів.

До-речі, щодо останніх. Виявляється, усі зелені насадження комусь належать. Це можуть бути сільські та міські ради, агро-обєднання, Укравтодор, лісництва…. Тож просто так вийти в ліс і зрубати дерево для власних потреб не вийде, адже це незаконно. То чому ж досить часто бачимо вантажні машини, доверху набиті лісовим «багатством»?  Комусь, значить, можна. Знову обраним? Тут треба копнути глибше.

 Не буду говорити про всі ліси, та про ті, що належать лісовим господарствам, зокрема ніжинському, мовчати не буду. Чи знаєте ви, що потрібно для того, щоб звичайне лісництво провело звичайну рубку? По-перше, є таке об’єднання,  як «Укрдерж ... Читать дальше »

Просмотров: 477 | Добавил: julec | Дата: 29.04.2015 | Комментарии (0)

Із приходом весни пробудилася не тільки природа, але й помітно пожвавішали люди. Та й не дивно – за довгу зиму так набридло сидіти по-домівках! Саме тому все частіше й гучніше доносяться голоси із скверів, парків, лісових насаджень. Повітря свіже, дихається легко, вільно, навколо зелено – так приємно відпочивається! Але тут варто замислитися – для того, щоб ось так сидіти і насолоджуватися життям, хтось колись мав докласти зусиль і посадити ці дерева! То з чого починається ліс?

Відповідь на це питання ми вирішили шукати у людей, життя яких повністю з ним пов’язане – у лісівників. Працівники ДП «Ніжинський лісгосп» не тільки радо надали інформацію, але й запросили нас у «святая святих» - розсадник.

Саме тут дбайливі руки висівають насінинки у грунт, доглядають за ними, із нетерпінням чекають на перші паростки. Через рік сіянці викопують і висаджують вже на постійне місце, туди, де через роки зеленітиме густий молод ... Читать дальше »

Просмотров: 482 | Добавил: julec | Дата: 22.04.2015 | Комментарии (0)

До Міжнародного дня птахів Світанківське шкільне лісництво готувалося заздалегідь. Разом із постійними шефами - ДП «Ніжинський держлісгосп» виготовлено та поруч із школою розміщено 16 дуплянок. Цікаву пізнавальну виховну годину для учнів початкових та середніх класів провели учителі Раїса Вірич та Світлана Гакал. Діти збагатили свої знання про пернатих. Загадки, скоромовки та вірші лунали із вуст майбутніх членів шкільного лісництва. Юні лісівники розгадували кросворди,  знайомилися із пам’ятниками птахам, слухали та впізнавали пернатих, проводили вікторину, рольові ігри. Навіть закликали птахів, аби вони швидше прилетіли. Здавалося, спечені запашні жайворонки оживали у дитячих руках. Смачну випічку приготувала бабуся Надійки Булигіної -  Ольга Миколаївна. Згадали школярі й про птахів, що занесені  до Червоної  книги. 

Попереду багато турбот, адже потрібно постійно дбати про ... Читать дальше »

Просмотров: 425 | Добавил: julec | Дата: 22.04.2015 | Комментарии (0)

Колектив ДП "Ніжинське лісове господарство" на чолі з директором Юрієм Болоховцем, запросивши представників громадських організацій та засобів масової інформації 25 березня провели акцію "Майбутнє лісу у твоїх руках", виїхавши на одну з ділянок Вертіївського лісництва - в урочище Заньки, аби посадити лісові культури сосни звичайної та берези на зрубі 2014 року площею 2,3 га.

Всього цьогоріч лісівники підприємства посадили 110 га лісу, в тому числі 50 га - дуба звичайного, 56 га - сосни звичайної та 4 га - модрини європейської в Іржавському лісництві. Створено також 5 га плантацій новорічних ялинок. Аби такі площі навесні були результативно використані, у минулому році вирощено 2 млн. 70 тис. штук стандартних сіянців різних порід, серед яких 1 млн. 93 тис. шт.. - дуба звичайного та 860 тис. шт.. - сосни звичайної.

Те, що процес вирощування лісу - це копітка й багаторічна праця, знають, мабуть, всі. А от те, що це неперервний процес, свідч ... Читать дальше »

Просмотров: 478 | Добавил: julec | Дата: 22.04.2015 | Комментарии (0)

« 1 2 ... 27 28 29