Головна » 2015 » Апрель » 22 » З чого починається ліс?
15:44
З чого починається ліс?

Із приходом весни пробудилася не тільки природа, але й помітно пожвавішали люди. Та й не дивно – за довгу зиму так набридло сидіти по-домівках! Саме тому все частіше й гучніше доносяться голоси із скверів, парків, лісових насаджень. Повітря свіже, дихається легко, вільно, навколо зелено – так приємно відпочивається! Але тут варто замислитися – для того, щоб ось так сидіти і насолоджуватися життям, хтось колись мав докласти зусиль і посадити ці дерева! То з чого починається ліс?

Відповідь на це питання ми вирішили шукати у людей, життя яких повністю з ним пов’язане – у лісівників. Працівники ДП «Ніжинський лісгосп» не тільки радо надали інформацію, але й запросили нас у «святая святих» - розсадник.

Саме тут дбайливі руки висівають насінинки у грунт, доглядають за ними, із нетерпінням чекають на перші паростки. Через рік сіянці викопують і висаджують вже на постійне місце, туди, де через роки зеленітиме густий молодняк. До речі, такі розсадники знаходяться в кожному лісництві!

Як розповіла нам провідний інженер з лісовідновлення Наталія Демочка, у цьому році планується посіяти у розсадниках 0,4 га сосни, 0,5 га дуба, 0,1 га інших порід, серед яких липа, вільха, фундук, ялина, сосна кримська. На сьогоднішній день майже 90% плану вже виконано, посіви дуба звичайного зроблені на площі лісових розсадників, а сосну висіяли ще й у теплицях та коробах. Для успішного забезпечення компанії було заготовлено 7,5 тон насіння, і це тільки сосни звичайної, а ще не мало дуба та інших порід. Це не одна година кропіткої праці, в яку вкладено душу…

То з чого починається ліс? Із маленької насінинки, яку дбайливі руки обережно опускають у грунт…

                                                                         Юлія Стрілець

 

Переглядів: 480 | Додав: julec | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar