Головна » 2015 » Апрель » 29 » Хто нівечить ліс Або Чим займаються лісові господарства
13:35
Хто нівечить ліс Або Чим займаються лісові господарства

Кажуть, що природні блага належать усім, незалежно від релігії чи національності, матеріального статусу чи положення в суспільстві. Та на практиці, на жаль, ця істина не спрацьовує. Ставки та озера приватизують, на природних копалинах наживаються обрані, ліси – і ті мають своїх господарів.

До-речі, щодо останніх. Виявляється, усі зелені насадження комусь належать. Це можуть бути сільські та міські ради, агро-обєднання, Укравтодор, лісництва…. Тож просто так вийти в ліс і зрубати дерево для власних потреб не вийде, адже це незаконно. То чому ж досить часто бачимо вантажні машини, доверху набиті лісовим «багатством»?  Комусь, значить, можна. Знову обраним? Тут треба копнути глибше.

 Не буду говорити про всі ліси, та про ті, що належать лісовим господарствам, зокрема ніжинському, мовчати не буду. Чи знаєте ви, що потрібно для того, щоб звичайне лісництво провело звичайну рубку? По-перше, є таке об’єднання,  як «Укрдержліспроект», яке на 10 років уперед планує рубки і контролює їх. Далі Міністерство екології та природних ресурсів України має все погодити та затвердити. На кожен вид рубки видається «дозвіл» - лісорубний квиток, який реєструється в обласному дозвільному центрі та попередньо перевіряється спеціалістами обласного управління лісового та мисливського господарства та іншими контролюючими органами. Ці всі вищезгадані складові є невід’ємними, без яких не можливо проведення жодної рубки.

І навіть це ще не все. На кожен автомобіль, що везе лісопродукцію, виписується товаро-транспортна накладна, у якій вказана вся інформація про те,  де відбувалася рубка, хто власник вантажу, звідки прямує авто, сортимент, діаметри, тощо. Без такого от документу працівники ДАІ просто не пропустять жоден транспорт. Це щодо так названої «незаконності рубок і продажу лісоматеріалів», тобто питань, які у вигляді анонімних скарг «доброзичливці» (а їх не мало!) направляють в Міністерство АПК, прокуратуру, екологію і т.д… Та перш ніж обмовляти, варто замислитися, до чого це може призвести. Найменша біда – це те, що лісгосп чекають перевірки, які і час забирають (відривають від роботи майстра лісу, в обов’язки якого входить патрулювання лісу від пожеж, незаконних рубок, контроль за якістю проведення лісогосподарських заходів і т.д.., щонайменше одного спеціаліста з адміністрації підприємства, спеціаліста з обласного управління, голову сільської ради), і кошти, адже лісгосп розташований на 5-ти адміністративних районах (наприклад,  протяжність лісгоспу з півночі на південь складає близько 215км).

Та найгірше те, що через ось такі необґрунтовані наклепи ліс можуть приватизувати, і тоді рубки будуть стовідсотковими. Ніхто ж не знає, що, окрім лісозаготівлі, лісівники активно відновлюють зелені насадження: висівають насіння, висаджують саджанці, доглядають за ними, огороджують від об’їдання дикими тваринами. Якщо брати в цифровому еквіваленті, то із 172 393 м3 річного приросту лісу щорічно заготовлюється  тільки 90 000 м3, а заліснюються не тільки всі зрубані ділянки, а ще й непродуктивні сільськогосподарські землі. І це не проста робота, адже щоб виростити високопродуктивне, стигле насадження, потрібен не один десяток років кропіткої роботи.

То як ви думаєте, людина, яка сама вкинула насінину в землю, пролила не один піт для її убезпечення від негативних чинників, здатна бездумно знівечити своє «дітище»? НІ. Ось це і є відповідь на питання, поставлене в заголовку цієї статті.

Активісти Ніжинщини

Переглядів: 473 | Додав: julec | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar