Головна » 2015 » Июнь » 12 » Сертифікація FSC на Чернігівщині – результати й перспективи
14:45
Сертифікація FSC на Чернігівщині – результати й перспективи

Сертифікація лісів, що активно проводиться по всій Україні і, зокрема, в Чернігівській області, пройшла також і в ДП «Ніжинське лісове господарство». Досвідчена команда аудиторів компанії НЕПКон (головний аудитор - Олеся Каспрук, аудитори Георгій Бондарук, Ярослав Генек та Олена Соловій) провела перевірку лісогосподарської діяльності, а також роботи відділів лісового господарства, реалізації, охорони праці та цехів переробки лісопродукції щодо дотримання принципів і критеріїв та міжнародних вимог Лісової Опікунської Ради (ЛОР – міжнародна неприбуткова організа­ція, яка сприяє відповідальному управлінню лісами).

За словами головного аудитора – Олесі Каспрук, рівень ведення лісового господарства в Чернігівській області загалом відповідає сучасним міжнародним вимогам.

Втім, під час проведення аудитів (на даний час основну оцінку ведення лісогосподарської діяльності пройшли 10 лісгоспів Чернігівського ОУЛМГ) у лісогосподарських підприємств виникли певні складнощі щодо дотримання принципів і критеріїв та міжнародних вимог Лісової Опікунської Ради. Однак, за словами аудиторів НЕПКону, значних зауважень щодо ведення лісового господарства лісогосподарськими підприємствами немає, що сприятиме швидкому процесу видачі сертифікату. Під час щорічних аудитів, у разі виявлення значних невідповідностей щодо ведення лісового господарства, компанією НЕПКон у сертифікованих лісгоспів можливе призупинення (в разі не виправлення в 3-х місячний термін), або припинення дії сертифікатів.

Причинами виставлення значних невідповідностей є відсутність практичних навичок з питань сталого ведення лісового господарства, недостатня адаптація лісових працівників і спеціалістів до нових вимог, нерозвиненість інституційної та інформаційної інфраструктури лісової сертифікації, тощо.

Представники НЕПКону пояснили, що для виконання лісовими насадженнями у майбутньому різ­номанітних природоохоронних і сировинних функцій, необ­хідно забезпечити стале (невиснажливе) господарюван­ня. При такому веденні лісового господарства не вирубується більше деревини, ніж приростає щорічно, а соціальні і екологічні аспекти є не менш важливими, ніж економічні. Одним із шляхів забезпечення сталого ведення лісо­вого господарства і є сертифікація лісів: незалежна третя сторо­на перевіряє, чи є господарювання у лісі екологічно безпечним, соціально корисним і економічно доцільним.

Ще однією незаперечною перевагою сертифікації є покращення доступу деревини на ринки Західної Європи, адже все більше і більше користувачів лісової продукції вимагають саме сертифіковану деревину і продукцію.

Тож після основної оцінки із сертифікації за системою ЛОР та за звітом, який представить команда аудиторів, буде прийняте рішення про видачу сертифікатів лісгоспам Чернігівського ОУЛМГ. Проведення сертифікації державних лісогосподарських підприємств свідчитиме про те, що ведення лісового господарства в області є екологічно безпечним, соціально ко­рисним і економічно доцільним.

Юлія Стрілець ДП «Ніжинський лісгосп»

Переглядів: 550 | Додав: julec | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar