Головна » Архив материалов

Наближаються новорічно-різдвяні свята, а з ними – і приємний передсвятковий клопіт. Бурштинно-жовтобокі запашні мандарини, келих іскристого шампанського, і, звичайно, смарагдово-зелена лісова красуня.

Та коли з першими двома атрибутами все порівняно просто, то щодо ялинки виникає безліч запитань. Жива чи штучна? Де придбати, та й узагалі, чи законно їх зрубують?

Із цими питаннями прямуємо до директора ДП «Ніжинське лісове господарство» Юрія Болоховця.

  • Юрію Віталійовичу, щороку лісгоспом реалізується безліч новорічних красунь. Чи законною є вирубка і як це перевірити?
  • Працівниками лісового господарства з року в рік створюються і постійно поповнюються спеціально відведені плантації, на яких і вирощуються ялинки для потреб населення. Ми не можемо зрубати будь-яке дерево у будь-якій частині лісу. Та й узагалі, навіть щоб про ... Читать дальше »
Просмотров: 539 | Добавил: julec | Дата: 30.11.2016 | Комментарии (0)

Осіння пора для лісових господарств – не просто норовлива, але й надзвичайно відповідальна, адже робота по відновленню лісів та заготівлі посівного матеріалу йде повним ходом.

Так, працівниками Ніжинського лісгоспу восени було відновлено 100 Га лісів, що становить трохи менше половини від загальнорічної цифри – 253 Га. Основний обсяг займає створення культур дуба та сосни звичайної, для чого було вирощено відповідно 1,33 млн  та 1,28 млн штук сіянців.

Але, на жаль, лісівники зіштовхнулися з певними труднощами. Цьогорічний сезон виявився неврожайним на жолуді. Так, наприклад, у порівнянні з минулим роком, коли було зібрано 16 т жолудя, показники цього року становлять лише 6,8 т. Та навіть щоб зібрати таку, здавалося б, незначну кількість посівного матеріалу, довелося докласти немало зусиль.

 Але не дивлячись ні на що, поставлені з ... Читать дальше »

Просмотров: 453 | Добавил: julec | Дата: 23.11.2016 | Комментарии (0)


Останнім часом всі засоби масової інформації активно обговорюють наболіле питання – збереження та примноження лісів. Звідусіль тільки й чути: незаконні рубки, вивіз кругляку за кордон, розкрадання лісів… На жаль, проблема справді існує. Та чи існує її вирішення в наших реаліях?

Усі ті, хто незаконно  вирубує і розкрадає зелене багатство нашої держави, аж ніяк не турбуються про наслідки. На справді, єдині, хто вкладає значні кошти й сили у збереження і відновлення лісів – це лісові господарства, як би не банально це звучало після безлічі переконань «активістів» у протилежному. Лісгоспи вирубують ліси!!! Так, рубки проводяться, але лімітовані. Та в свою чергу саме вони, лісові господарства, і займаються залісненням, щорічно вкладаючи величезні кошти у лісовідновлення та охорону.

Звичайно, ... Читать дальше »

Просмотров: 467 | Добавил: julec | Дата: 03.11.2016 | Комментарии (0)

Для людини 80 літ — вік похилий, для лісу — вік повної зрілості, а для лісогосподарського підприємства — це пора змужніння і реалізації накопиченого за вісім десятків років безцінного досвіду і трудової звитяги всіх тих, хто вирощував, плекав і оберігав зелений скарб ніжинської землі — її ліс.

Саме він, вірний побратим, беззастережно завжди поділяв нелегку долю цієї землі, першим радів її здобуткам і першим розділяв смуток та негаразди, яких було немало за вісімдесят разом із нею пережитих літ.

Історія становлення

Свій родовід державне підприємство «Ніжинське лісове господарство» веде з далекого-далекого 1936 року, коли наказом Головлісуправління Народного Комісаріату земель СРСР було організоване Ніжинське лісове господарство, яке тоді підпорядковувалося Київському управлінню охорони лісів. За Ніжинським лісгоспом закріплювалося 28817 гектарів ... Читать дальше »

Просмотров: 983 | Добавил: julec | Дата: 14.09.2016 | Комментарии (0)

Перше вересня – День знань – свято особливе. Цього дня і в дітей, і в дорослих на серці радісно і, водночас, тривожно: що принесе новий навчальний рік, чим наприкінці порадують табелі? Тож допитливі оченята першокласників, мужні постаті випускників, усміхнені обличчя вчителів, задумливі погляди батьків гармонійно поєднуються у єдине ціле і шкільне подвір’я наповнюється життям.

Про свято Першого дзвоника не забули й лісівники. Головний лісничий Володимир Костирко відвідав Світанківську ЗОШ, а лісничі – школи у населених пунктах, де знаходяться їх лісництва.

Не обійшлося на святі й без подарунків. Новенькі волейбольні, баскетбольні й футбольні м’ячі вже запрошують школярів до веселої гри.

Тісна багаторічна співпраця не просто об’єднує учнів та лісівників, а й робить їх справжніми друзями. ... Читать дальше »

Просмотров: 398 | Добавил: julec | Дата: 02.09.2016 | Комментарии (0)

 

Лісонасіннєва справа – це, безумовно, – запорука успішного лісового господарювання, адже від якості насіння залежить якість садивного матеріалу, а відтак – стан лісів в державі на далеку перспективу.

На базі двох державних підприємств Чернігівщини – «Остерське лісове господарство» і «Ніжинське лісове господарство» відбувся виїзний семінар інженерів лісовідновлення лісогосподарських підприємств області. Лісівники говорили про стан і перспективи розвитку лісонасіннєвої та лісорозсадницької справи.

У роботі семінару взяла участь начальник відділу лісового насінництва державної організації «Український лісовий селекційний центр» Валентина Куклишин.

Пленарна частина зібрання, яку відкрив начальник ... Читать дальше »

Просмотров: 750 | Добавил: julec | Дата: 17.08.2016 | Комментарии (0)

Для інформування громадськості про заходи, які плануються проводитись в лісах ДП "Ніжинський лісгосп" на нашому сайті з'явився розділ "Плани проведення СОЗ" в якому будемо публікувати Плани проведення санітарно-оздоровчіх заходів

Просмотров: 373 | Добавил: negles | Дата: 28.07.2016 | Комментарии (0)

Ось уже котрий рік поспіль ДП «Ніжинське лісове господарство» за підтримки Державного агентства лісових ресурсів України і обласного управління лісового та мисливського господарства в період з березня по травень проводить конкурс дитячих малюнків та творів за темою «Людина та ліс», основною метою якого є підвищення рівня усвідомлення школярами ролі та значення лісу в житті людини.

Тож цьогоріч у конкурсі взяли участь учні навчальних закладів сільської місцевості, розташованих на території діяльності лісгоспу (Ніжинський, Носівський, Бобровицький район). За словами голови комісії Володимира Костирка (головний лісничий ДП «Ніжинське лісове господарство»), роботи виконані на досить високому рівні, що свідчить про глибоке розуміння дітьми необхідності збереження та примноження лісів. Як доказ – чудові малюнки та осмислені твори, які були відзначені цінними подарунками та грамотами.

Поза увагою не залишилися і лауреати конкурсу: ... Читать дальше »

Просмотров: 445 | Добавил: julec | Дата: 13.06.2016 | Комментарии (0)

« 1 2 ... 24 25 26 27 28 29 »