Головна » 2016 » Ноябрь » 3 » ОБГОРОДЖЕННЯ МОЛОДИХ ЛІСОВИХ НАСАДЖЕНЬ – ПРИМХА ЧИ НЕОБХІДНІСТЬ?
17:12
ОБГОРОДЖЕННЯ МОЛОДИХ ЛІСОВИХ НАСАДЖЕНЬ – ПРИМХА ЧИ НЕОБХІДНІСТЬ?


Останнім часом всі засоби масової інформації активно обговорюють наболіле питання – збереження та примноження лісів. Звідусіль тільки й чути: незаконні рубки, вивіз кругляку за кордон, розкрадання лісів… На жаль, проблема справді існує. Та чи існує її вирішення в наших реаліях?

Усі ті, хто незаконно  вирубує і розкрадає зелене багатство нашої держави, аж ніяк не турбуються про наслідки. На справді, єдині, хто вкладає значні кошти й сили у збереження і відновлення лісів – це лісові господарства, як би не банально це звучало після безлічі переконань «активістів» у протилежному. Лісгоспи вирубують ліси!!! Так, рубки проводяться, але лімітовані. Та в свою чергу саме вони, лісові господарства, і займаються залісненням, щорічно вкладаючи величезні кошти у лісовідновлення та охорону.

Звичайно, не все йде гладко. Ось, наприклад, останнім часом гостро постала проблема псування лісових насаджень дикими тваринами. Особливо це помітно по Коляжинському та Кобижчанському лісництвах ДП «Ніжинського лісгоспу». У зимовий період, коли випадає сніг, тварини об’їдають молоді пагони дерев, псуючи, або й узагалі, знищуючи, увесь майбутній приріст.

Саме тому лісівники з ранньої весни до пізньої осені проводять огородження лісових культур, адже уберегти насадження від пошкоджень справа не просто кропітка, але й надзвичайно необхідна.  Так, у цьому році Ніжинським лісгоспом вже було огороджено близько 13 гектарів й заплановано ще сім. Для полегшення праці було придбано новий ямобур, що значно пришвидшив і полегшив досягнення поставлених цілей.

Та, на жаль, навіть у такій благородній справі, як збереження лісових культур від потрав дикими тваринами, не обійшлося без зайвих коментарів. Лісівники обгороджують ліс! Усеж перш, ніж критикувати, необхідно розібратися.

Якщо не обгородити – тварини знищать молоді насадження, і, відповідно, цьогорічного приросту не буде. У разі повторення такої ситуації з року в рік проблема безлісся постане насправді. Саме тому робота лісових господарств по збереженню і відновленню лісів надзвичайно важлива, хоча, на жаль, нікому й непомітна….

                                                                                                                                                                                     Ю.М. Стрілець

Переглядів: 463 | Додав: julec | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar