Головна » 2016 » Август » 17 » ГОЛОВНІ ЕКСПЕРТИ – СОВІСТЬ І ВДЯЧНІСТЬ НАЩАДКІВ
15:19
ГОЛОВНІ ЕКСПЕРТИ – СОВІСТЬ І ВДЯЧНІСТЬ НАЩАДКІВ

 

Лісонасіннєва справа – це, безумовно, – запорука успішного лісового господарювання, адже від якості насіння залежить якість садивного матеріалу, а відтак – стан лісів в державі на далеку перспективу.

На базі двох державних підприємств Чернігівщини – «Остерське лісове господарство» і «Ніжинське лісове господарство» відбувся виїзний семінар інженерів лісовідновлення лісогосподарських підприємств області. Лісівники говорили про стан і перспективи розвитку лісонасіннєвої та лісорозсадницької справи.

У роботі семінару взяла участь начальник відділу лісового насінництва державної організації «Український лісовий селекційний центр» Валентина Куклишин.

Пленарна частина зібрання, яку відкрив начальник відділу лісового господарства обласного управління Олександр Марахонько, відбулася в Горбачівському лісництві Остерського лісгоспу.

З доповіддю «Стан і перспективи розвитку лісонасінневої та лісорозсадницької справи виступив головний спеціаліст відділу лісового господарства Чернігівського ОУЛМГ Володимир Перев’язко. Він, зокрема, наголосив, що за цей період площа об’єктів постійної лісонасіннєвої бази на державних підприємствах збільшилася на 62 га і на сьогодні сткладає 2743,2 га. Показник заготівлі лісового насіння з покращеними спадковими властивостями за останні роки збільшився з 28 відсотків у 2010 році до 37 відсотків у 2015.

Далі учасники семінару ознайомилися з тепличним господарством Горбачівського лісництва, що в ДП «Остерське лісове господарство», з його декоративним розсадником, міні-дендропарком, екологічною стежкою, а також із методикою зеленого живцювання.

В Іржавському лісництві, що належить до ДП «Ніжинське лісове господарство», лісівники оглянули лісові культури дуба звичайного, створені трирічними саджанцями. Неабияку цікавість викликала плантація фундука.

Про постійну лісонасіннєву ділянку модрини європейської розповіла провідний інженер лісових культур Наталія Демочка.

Головний лісничий Ніжинського лісгоспу Володимир Костирко ознайомив гостей з особливостями огородження лісових культур від потрав дикими тваринами у Кобижчанському лісництві.

У Мринському лісництві учасники семінару оглянули короби для вирощування сіянців сосни звичайної у контрольованому середовищі, які демонстрував директор ДП «Ніжинське ЛГ» Юрій Болоховець.

Наостанок Валентина Куклишин зауважила, що 99 відсотків насіння, яке надходить в «Український лісовий селекційний центр» на перевірку з Чернігівщини, – відмінної якості й свідчить, що інженери з лісовідновлення працюють належним чином. Та головні експерти в цьому питанні – совість працівників лісової галузі й інженерів з лісовідновлення зокрема, а через десятиліття – вдячність нащадків.

                                      Олена НАЙДА

                                        Фото автора

Переглядів: 746 | Додав: julec | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar