Головна » 2020 » Май » 5 » Їстівні дерева, або чим можна поживитися в лісі
11:41
Їстівні дерева, або чим можна поживитися в лісі

Якщо будь-кого запитати, що таке ліс, перше, що чуємо у відповідь – «Ліс – це легені планети». Та мало хто знає, що в лісі можна ще  й добре вітамінізуватися! Так, у молодому листі знаходиться набагато більше поживних речовин, вітамінів та мінералів, ніж у овочах із супермаркету. Але до вибору таких «харчів» підходити потрібно з обережністю, обов’язково враховувати час збору та властивості дерева.

До їстівних дерев можна віднести дуб. Жолудем дуба здавна рятувалися від голоду жителі Європи. Збирали їх в кінці вересня або відразу після перших заморозків. Сирі жолуді в їжу не придатні через велику кількість в них дубильних речовин. Тому їх очищали від шкірки, розрізали на чотири частини і заливали водою, вимочуючи протягом двох діб, міняючи воду три рази на день для усунення гіркого присмаку. Потім знову заливали водою в пропорції дві частини води на одну частину жолудів і доводили до кипіння.
Зварені жолуді просушували, поки вони не починали похрускувати, як сухарі. Після цього їх товкли або розмелювали. При цьому крупа грубого помелу йшла на каші, а мука - для випічки коржів.

У берези, крім соку, можна вживати і молоді листки, які містять до 23% білкових речовин і 12% жиру. Майже повністю їстівна карликова верба. Ранньою весною вживаються в їжу внутрішні частини молодих, звільнених від кори, пагонів. Їх можна їсти навіть в сирому вигляді! Крім того, їстівне молоде листя, яке в 7-10 разів багатше вітаміном С, ніж апельсини, квітучі сережки, молоді, очищені від землі корінці, і навіть звільнені від кори, добре відварені і розмелені стовбури.

 У листках липи містяться вітамін С (118—245 мг%), каротин (до 21,2 мг%) і таніди. 3 них готують вітамінний напій. Плоди липи їстівні й поживні, за смаком подібні до горіхів. У них міститься напіввисихаюча жирна олія (в неочищених — до 23 %, в очищених — до 58 %). У корі гілок є до 8 % напіввисихаючої жирної олії, за смаком подібної до мигдалевої. Липова олія, виготовлена з плодів, вважається доброю харчовою олією, а макуха придатна для використання в кондитерській справі.

Природа щедро надає безліч їстівних трав, коріння, бульб, ягід, грибів. Але дуже важливо знати не тільки, що можна їсти, але і які рослини їсти категорично не рекомендується.

Переглядів: 269 | Додав: julec | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar