Головна » 2016 » Март » 16 » Вирощування лісу – першочергове завдання лісівників
17:24
Вирощування лісу – першочергове завдання лісівників

Перший квартал нового року для ДП «Ніжинський лісгосп» виявився напрочуд продуктивним, адже не тільки посівна, але й садивна компанія розпочалися вчасно. Так, на сьогоднішній день вже посаджено більше 75 га основних лісових культур (сосни звичайної та дуба звичайного), 3 га новорічних ялинок та 1 га модрини.

Окрім того, проведено доповнення раніше створених культур на площі 40 га. У цьому кварталі планується заліснити ще 60 га лісової площі. Робота це не з легких і досить протяжна у часі, адже щоб виростити сіянці сосни звичайної було заготовлено 195 кг насіння першого класу якості, з якого в подальшому отримали 860 тис сіянців, якими на даний час і створюються лісові культури.

Оскільки вирощування лісу – процес безперервний і круговий, то для посіву розсадників у наступному році вже заготовлено 10 т шишок сосни звичайної, які на даний час перероблюються для отримання лісового насіння.

На жаль, навіть не дивлячись на вищенаведені факти, у декого чомусь складається думка, що лісівники займаються тільки вирубкою лісів. Це не так. Основним завданням завжди було і лишається примноження і збереження лісових насаджень. Тому і робота в цьому напрямку ведеться різнобічна. Так, виділяються значні кошти на посівну компанію, створюються рекреаційні пункти, метою яких є не тільки забезпечення комфортного відпочинку населення, але й захист зелених масивів від сміття та хаотичного багаття, працює лісова охорона, що слідкує за самовільними рубками, купується та обслуговується техніка, що активно використовується у пожежо-небезпечний період.

Окрім того, лісівники намагаються прививати любов до природи й дітлахам, активно співпрацюючи зі школами та дитячими садками.

Звичайно, на словах все не розкажеш, тому працівники лісгоспу власним прикладом привертають увагу до важливості відновлення лісів. Так, 15 березня, приєднавшись до акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», виїхали до Мринського лісництва, де на площі 2,5 га посадили лісові культури сосни звичайної. Недарма кажуть – дружньому колективу будь-яка робота до снаги.  Тож через декілька годин виснажливої роботи, втомлені, але задоволені результатом, з острахом думали тільки про одне: як уберегти майбутній молодняк не тільки від негативних природних чинників, але і від людської руки, що може принести з собою найбільшого ворога лісу – вогонь. Тож шановні любителі природи, пам’ятайте правила поведінки у лісі під час пожежо-небезпечного періоду:

  • Не залишайте вогнище без нагляду
  • Місце розпалювання багаття обкладіть камінцями чи обсипте землею
  • Коли залишаєте місце відпочинку, залийте вогонь водою чи засипте піском
  • Уникайте диких тварин
  • Не залишайте на природі сміття

                                            

Переглядів: 445 | Додав: julec | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar