Головна » 2016 » Апрель » 18 » Пожежі – головний ворог лісу та наших легень
17:26
Пожежі – головний ворог лісу та наших легень

Непогашене багаття, тліючий недопалок, ігри із сірниками, розкидане сміття – це далеко не повний список основних причин виникнення лісових пожеж. Проаналізувавши кожну, робимо висновок, що у 99 відсотках випадків виною тому – людина. Тож йдучи до лісу, необхідно пам’ятати всього декілька правил, і тоді відпочинок буде не просто приємним, але й не матиме жахливих наслідків:

  • Не залишайте вогнище без нагляду
  • Місце розпалювання багаття обкладіть камінцями чи обсипте землею
  • Коли залишаєте місце відпочинку, залийте вогонь водою чи засипте піском
  • Уникайте диких тварин
  • Не залишайте на природі сміття.

Та, як не прикро, останнім часом гостро постала ще одна проблема: люди масово випалюють городи, яри, поля, знищуючи тим самим цілі екосистеми. Вогонь перекидається також і на ліс, вбиваючи на своєму шляху все живе,  сягаючи десятків кілометрів, адже ядучий чад, потрапляючи до наших легень, сприяє незворотнім змінам, які, на жаль, стануть помітними тільки згодом….

Цю проблему подолати можна, але тільки разом. Адже якщо одні будуть палити, а інші – гасити, вийде як із відомої байки Крилова «…а віз і нині там».

Із початком весняно-літнього періоду лісівниками було локалізовано більше шестидесяти пожеж, які виникли в наслідок загоряння сухої трави та могли перекинутися на лісові масиви. Тож для їх попередження та розповсюдження Ніжинським лісгоспом було створено рейдові бригади, які патрулюють ліси та прилеглі території, намагаючись якнайшвидше виявити та нейтралізувати осередки вогню. Але основним лишається одне: якби ніхто не підпалював, не було б потреби в гасінні.

Тож будьмо свідомими, збережімо природу, а в ній – себе!

 

                                                                                                                                 Юлія Стрілець

                                                                                                                                ДП «Ніжинський лісгосп»

Переглядів: 373 | Додав: julec | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar