Головна » 2016 » Март » 4 » Посадка лісу - гаряча пора для лісівників
17:46
Посадка лісу - гаряча пора для лісівників

Ось і починається весняна пора. Для одних – час зітхань та залицянь, для інших – початок кропіткої роботи. Так, працівники ДП «Ніжинський лісгосп» вже почали заходи по відновленню лісів. У цьому році планується посадити лісових насаджень на площі 160 га. Стовідсотково заліснюватимуться не тільки зруби минулого року, але й цьогорічні. Для того, щоб охопити такі території, було вирощено 1 млн 611 тис штук стандартних сіянців.

Те, що процес вирощування лісу - копітка й багаторічна праця, знають, мабуть, всі. А от те, що це неперервний процес, свідчать інші цифри. Аби в наступному році було чим відтворювати лісові насадження, працівники лісгоспу заготовили 17040 кг лісового насіння. Щоб зрозуміти об'єм робіт, додамо, що для цього обираються тільки плюсові й елітні дерева, насіння превіряється лісонасіневою інспекцією, якщо висновки задовільні – його висівають у постійні або тимчасові розсадники. Саме тут дбайливі руки доглядають за ним, із нетерпінням чекають на перші паростки. Через рік  чи два сіянці викопують і висаджують вже на постійне місце, туди, де через роки зеленітиме густий молодняк. До речі, такі розсадники знаходяться в кожному лісництві!

Ось так, із року в рік, люди, які бережуть і примножують наші ліси, замикають, здавалося б, природний цикл своєю працею: із шишки - насінинка, потім - сіянець, далі - саджанець. І тільки через 81 рік сосна достигає своєї стиглості, а дуб - через 101.

Окрім основних лісоутворюючих порід, таких як сосна звичайна, ялина, дуб звичайний, вільха, липа, лісгоспом вирощується та реалізується садивно-декоративний матеріал (ялівець, туї, самшит та ін..), що може використовуватися як для озеленення адмін-будівель, так і для приватного сектору.

До речі, у цьому році буде додатково посаджено 5 га плантацій новорічних ялинок. Між іншим, у передноворічні свята в лісгоспі можна придбати не тільки зрубані зелені деревця, але й і в горщиках, які згодом висаджуються у грунт.

Приємно, що останнім часом все більше молоді долучається до процесу відновлення лісу. На базі Ніжинського лісгоспу створено два шкільних лісництва, Світанківське і Кобижчанське, вихованці яких не просто знають теорію, але й на практиці пізнають радість спілкування з природою.

Звичайно, ліси відновлювати потрібно, і робота вже ведеться. Але, на жаль, чи то у зв’язку із скрутною фінансово-економічною ситуацією, що склалася в країні, чи з якихось інших причин все частішають акти «лісового вандалізму». Так, не дивлячись на цілодобову зайнятість лісової охорони, вирубуються дуби, підпалюється суха рослинність, вогонь від якої швидко розповсюджується  та поглинає десятки га лісових насаджень, плюндруються рекреаційні зони. І вина тому – людський фактор. Як не прикро про це говорити, але висновок один – більшість живе за принципом «аби мені краще, а там – хоч трава не рости». Невже це справді вірно? Адже зберегти і примножити можливо тільки разом!

У воєнні роки ліс був порятунком для людей, у роки голодомору – годував, у період холодів – обігрівав. Та й сьогодні важко переоцінити його функцію у нашому житті. То чому ж ми ладні так просто його знищити?.... Доки зелені насадження належать державі, лісгоспи активно проводять лісовідновлювальні роботи, вирощують у декілька разів більше саджанців, ніж вирубують дерев. І так з року в рік. Якщо ж ліси перейдуть у приватні руки, хто захоче витрачати величезні суми на їх відновлення?

Тож з приходом весни починається гаряча пора, а це, як відомо, не тільки посадка лісу, але й підготовка до пожежо-небезпечного періоду. Так, створюються мінералізовані смуги, посилюється лісова охорона, ведеться підготовча робота із технічними засобами. На цей час забороняється відвідування лісу неслужбовим транспортом, та це не означає, що в ліс – ні ногою. Будь ласка, відпочивайте, насолоджуйтеся цілющим подихом природи, але у спеціально відведених місцях – рекреаційних пунктах, які оснащені всім необхідним для повноцінного проведення часу.

Тож шановні любителі флори та фауни! Будьмо свідомими й збережімо ліс разом!!!

Переглядів: 449 | Додав: julec | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar