Головна » 2015 » Август » 31 » Нові технології в лісовому господарстві – впевнений крок до прогресу
11:25
Нові технології в лісовому господарстві – впевнений крок до прогресу

27 серпня в ДП «Ніжинський лісгосп» відбулася чергова технічна нарада, на якій з-поміж багатьох питань велика увага приділялась нововведенню – комплексу програм обробки лісовпорядної інформації через мережу інтернет (WebULR). Грунтовний інструктаж та розгорнену наочність продемонстрував представник ВО«Укрдержліспоект»                    Володимир Савчина.

Він пояснив, що дана розробка має на меті удосконалити, структуризувати та централізувати роботу підрозділів лісової галузі. Так, електронні карти для смартфонів та планшетів не просто полегшать просторову орієнтацію в лісі, але й відображатимуть багато цінної інформації: фонди та відомості рубок, таблиці класів віку за різними ознаками, відомість шкідників, наявність плантацій, захаращень, насаджень для насіння та селекції, фонду відтворення лісів, повний таксаційний опис та інше. 

Директор ДП «Ніжинський лісгосп» Юрій Болоховець наголосив, що вже сьогодні кожному структурному підрозділу буде виданий смартфон, оснащений такими електронними картами. Окрім того, новітні гаджети слугуватимуть і як КПК для електронного обліку, і як фото- та відеокамери для звітів.

Очевидною перевагою Юрій Віталійович називає і повну незалежність GPS-приймачів, що приєднуються до програми і показують маршрути переміщення і зберігають ії у базі, від мобільного зв’язку та інтернету. Також є можливість додавати шляхи, полігони, позначати потрібні місця з подальшим іх редагуванням, збереженням та експортуванням у відповідних форматах.

Зайти в програму та скористатися необхідною інформацією можна як і з робочого комп’ютера, так і зі смартфону безпосередньо в лісі. Так, зробивши декілька рухів курсором, отримуємо повні відомості про лісгосп, квартал, виділ, а за бажанням їх ще й зберегаємо і роздруковуємо.

Значною популярність користується і програма довільного відбору показників, яка дозволяє структуризувати інформацію за характеристикою об’єкта, кварталу, виділу, сировиною деревних порід, умовами зростання насаджень, відстанню до доріг, тощо…

Результати таких відборів відображаються на карті і зберігаються.

Володимир Володимирович (головний лісничий) наголосив, що використання такої програми у лісовому господарстві має безперечні переваги, адже вона дозволяє в подальшому працювати зі збереженими матеріалами та прив’язаною до них лісівничо-таксаційною інформацією. Ці файли можна використовувати як основу для внесення змін в картографічну базу по господарським заходам та як карту для GPS-приймачів. Та все ж, головним лишається людський фактор – якщо не буде бажання розібратися, вникнути і зрозуміти нововведення, навіть найкраща програма не дасть результатів.

Тож як все відбуватиметься насправді, покаже практика, а оскільки саме Ніжинський лісгосп перший в області опробовує таку технологію, лишається тільки побажати успіху й зеленого світла у всіх починаннях!!!

                                                                                                                                    Юлія Стрілець ДП «Ніжинський лісгосп»

Переглядів: 668 | Додав: julec | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar