Головна » 2022 » Февраль » 4 » Ніжинський лісгосп у 2021 спрацював на відмінно
10:37
Ніжинський лісгосп у 2021 спрацював на відмінно

Сьогодні на слуху реформування лісової галузі. Ніжинський лісгосп також не став винятком і вже з 1 січня запрацював по-новому. Про те, з якими труднощами зіткнулося підприємство, хто і куди сплачує  податки після об'єднання та й узагалі про фінансово-економічний та соціальний стан розповів директор Володимир Костирко.

  • Володимире Володимировичу, як можете оцінити роботу підприємства у минулому році? Чи всі показники виконано?
  • У 2021 році лісгосп спрацював прибутково. Сплачено податків та зборів до бюджетів усіх рівнів та державних цільових фондів на суму 50 млн. 834 тис, відновлено 216,9 гектарів лісу, заготовлено 9400 кг насіння дуба та 12,3 т шишок сосни звичайної (http://negles.at.ua/zvit/zvit_kerivnika_pidpriemstva_za_2021_rik.pdf).

Окрім того, ми обновили наш інвентар: так, було придбано потужний котел для Мринського паркетного цеху, він забезпечує обігрів усіх побутових приміщень та підігрів двох сушильних камер, якими ми користуємося сьогодні, а в перспективі - ще двох, адже потужностей у нього достатньо.

У нас з'явилося два нових трактори, які використовуємо на підготовці ґрунту для створення лісових культур і проведення протипожежних заходів (мінералізовані смуги, тощо).

У четвертому кварталі ми придбали всюдихідний автомобіль МАЗ із гідроманіпулятором, завдяки цьому ми зможемо оперативно забезпечувати дровами паливними населення та соціальну сферу, адже останнім часом гостро постало питання з їх доставкою.

Наше підприємство повністю забезпечене протипожежним обладнанням, для лісової охорони стовідсотково закуплено формений одяг, а також спецодяг та засоби індивідуального захисту.

  • На що ваше підприємство звертає особливу увагу? Які завдання виконує?
  • Звісно, у першу чергу - це охорона лісу від пожеж та незаконних рубок. У цьому напрямку лісгосп спрацював відмінно - жодної самовільної рубки та лісової пожежі у 2021 році не зафіксовано!

Не менш важливим є і лісовідтворення. На підприємстві працює сучасний насіннєвий комплекс, який дає змогу отримати якісне насіння, а в майбутньому - життєздатний посадковий матеріал. До речі, в минулому році заготовлено вдвічі більше насіння, ніж заплановано. Також маємо надлишки посадкового матеріалу, який, так як і насіння, реалізуємо за ринковими цінами.

Окрім того, ми підтримуємо і соціальні напрямки, активно працюємо з дітьми, проводимо конкурси на лісову тематику, організовуємо екскурсії до лісу, майстер-класи з садіння дерев, підгодівлі тварин взимку, тощо.

Налагодили співпрацю з органами місцевого самоврядування та засобами масової інформації, проводимо спільні заходи, акції, прес-тури. Також у минулому році вдалося вперше плідно попрацювати з аграріями, і як результат відновити дубові полезахисні лісосмуги поблизу Ніжина.

Ще один з важливих напрямків – рекреаційний. Щороку ми створюємо один новий (у 2021 це «Ледань», поблизу Куликівки), а також оновлюємо вже існуючі рекреаційні пункти.

Які питання гостро стоять перед лісгоспом?

  • У першу чергу тут потрібно сказати про потрави дикими тваринами або іншими словами - об'їдання верхівок молодих дерев, що не тільки уповільнює їх зростання, а й зачасти призводить до загибелі. Звичайно, ми намагаємося цьому протидіяти, створюємо огородження, але такий метод не з дешевих, тому у минулому році ми започаткували співпрацю із мисливськими господарствами, на кошти яких купується спеціальна рідина. Нею ми обробляємо верхівки та пагони рослин, і завдяки неприємному запаху та смаку такі дерева тварини не чіпають. Одразу також зазначу, що ніякої шкоди ці препарати не завдають.

Інша проблема – псевдоактивісти. Це «диванні експерти», які завжди краще знають, яке дерево хворе, яке здорове, і, не маючи нічого спільного із лісовою освітою, скаржаться на лісівників. Тому у цьому напрямку також активно працюємо: проводимо виїзні прес-конференції, спільні заходи із ОТГ, громадськістю і показуємо, у чому насправді полягає наша робота і чому важливо її виконувати вчасно і правильно.

  • Одне з найобговорюваніших питань сьогодні – реформа лісової галузі. Що можете сказати з цього приводу?
  • Моя думка: все нове завжди сприймається негативно, але якщо підійти зважено, результат буде. У нас відбулося об'єднання трьох підприємств, тому, звичайно, важко. Але вже сьогодні ми змогли налагодити роботу, працюємо, не стоїмо. Суперечливих моментів багато, але ми разом шукаємо рішення, тож вже напрацювали певний напрямок, організаційну структуру, і йдемо далі.

Державне агентство лісових ресурсів також не стоїть осторонь, ми отримали 3 всюдихідні автомобілі та один квадроцикл, які будуть використовуватися для охорони лісу від незаконних рубок та пожеж.

  • Чому центром став Ніжин? Не Борзна чи Прилуки?
  • З цього приводу велося спільне обговорення. Основним критерієм стало місцезнаходження підприємства – по-центру. Окрім того, Ніжинський лісгосп є більш ресурсним.
  • Що Ви можете сказати про податки? Громади їх втратили?
  • Головне, що тут потрібно знати: всі податки залишилися на місцях та виплачуються до бюджетів тих самих громад, сільських та селищних рад, що і до реформування. Тож рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів, податок за лісові землі, податок на доходи фізичних осіб перераховуються до місцевих бюджетів за місцезнаходженням лісової ділянки, підрозділу.
  • Які завдання ставить перед собою підприємство?
  • Звісно, у першу чергу - це лісовідтворення. Ми співпрацюємо з ОТГ з питань виділення земель для створення нових лісів відповідно до завдань програми президента. Велику увагу звертаємо і на охорону та захист лісу, створили рейдові бригади, які вдень і вночі патрулюють лісові масиви. Вже є позитивні результати: як я говорив, у 2021 році не зафіксовано жодного випадку незаконної рубки чи лісової пожежі!

Тож як підсумок хочу подякувати кожному працівнику підприємства, адже саме завдяки згуртованості, професійності та підтримці один одного нам вдалося спрацювати на відмінно та досягти таких показників! А тепер, вірю, працюватимемо втричі краще, адже нас стало більше і ми будемо ще потужнішими!

 

Євгеній Ткаченко

 

Переглядів: 259 | Додав: julec | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar