Головна » 2020 » Сентябрь » 16 » Ніжинські лісівники на захисті озонового шару
15:39
Ніжинські лісівники на захисті озонового шару

16 вересня у всьому світі відзначається День охорони озонового шару. Згідно досліджень, людська діяльність вплинула не тільки на глобальні зміни клімату, але й на руйнування шару, який захищає все живе від згубної сонячної радіації. До 70 років ніхто навіть не здогадувався, що речовини, які так продуктивно використовувалися в холодильниках, кондиціонерах, аерозолях, розчинниках, а також у виробництві пінопласту, знищували озон. Та коли в 1974 році вчені Моліна і Роуленд показали результати своїх досліджень, жахнувся увесь світ. Озонова діра, яка утворилися, вже досягла розміру 30 мільйонів квадратних кілометрів, а це приблизно територія  усього Африканського континенту. Звичайно, з того часу заборонили озоноруйнуючі речовини, їх виробництво має повністю припинитися до 2030 року. Та, на жаль, їх розпад у стратосфері триває до ста років, тож руйнування озонового шару й надалі не зупинити.

Не дивлячись на це, кожен з нас може вжити заходів, щоб сповільнити зміни клімату та руйнування озонового шару:

  • Вимикайте кондиціонер, коли залишаєте кімнату. Це заощаджує електроенергію! Коли ви купуєте новий холодильник або кондиціонер, переконайтеся, що він не містить ОРР!
  • Утилізовуйте залишки рослин та виробляйте з них компост, якщо дозволяють умови. Це економить природні ресурси .
  • Купуйте місцеві та сезонні продукти там, де це можливо. Купівля несезонних продуктів означає, що вирощують їх у теплицях або імпортують, часто повітряним транспортом.
  • Перегляньте користування особистим автомобілем. Автомобілі є одним із найбільших джерел викидів CO2 та інших парникових газів.
  • Уникайте упакованих виробів та пластикових пакетів .
  • Обирайте поновлювані джерела енергії для дому .
  • Утеплюючи будинок, зменшуючи потужність обігрівача чи кондиціонера, ви заощаджуєте енергію та гроші .
  • Використовуйте акумулятори, що заряджаються. Використані батарейки забруднюють навколишнє середовище, оскільки містять важкі метали.
  • Висаджуйте дерева у своєму саду, шкільному дворі або землях громади. Дерева поглинають вуглекислий газ при зростанні, що значно уповільнює кліматичні зміни.

Ніжинські лісівники постійно займаються відновленням лісу, насаджують молоді дерева, які, як відомо, у період росту виробляють найбільше кисню та поглинають вуглекислий газ. Окрім того,  проводять масові заходи, спрямовані на збереження всіх екосистем, створюють учнівські лісництва та невеличкі мобільні групи школярів, з якими подорожують лісом і навчають любити та берегти природу.

Юлія Стрілець, прес-секретар ДП «Ніжинський лісгосп»

Переглядів: 202 | Додав: julec | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar