Головна » 2019 » Июнь » 14 » Дроздівське лісництво: збір соснових шишок, садіння жолудів, вирощування туй і самшитів
14:57
Дроздівське лісництво: збір соснових шишок, садіння жолудів, вирощування туй і самшитів

Територіально на землях Куликівської ОТГ діє кілька лісгоспів: Чернігівський, Холминський, Остерський та Ніжинський. Сьогодні ми розкажемо про буденне життя та діяльність одного з підрозділів Ніжинського лісгоспу.

Дроздівське лісництво розташоване, відповідно, у Дроздівці на території 4611,7 га – це землі, покриті мішаними лісами, за які господарство сплачує податки. При цьому лісництво без відповідного погодження не має права засаджувати новими насадженнями території поза межами підпорядкування (мається на увазі, закладати новий ліс).

Основні завдання, які сьогодні мають вирішувати працівники лісництва: відновлення лісу, догляд за лісовими культурами, а також охорона лісу від пожеж, шкідників, хвороб, незаконних рубок та іншого шкідливого впливу.

Веде господарство та відповідає за його стан лісничий Олександр Воблий. На цій посаді він працює три роки, до того був помічником лісничого Вертіївського лісництва. Саме він гостинно прийняв нас та розповів, чим нині живе господарство.

– Сьогодні у Дроздівському лісництві працює 14 осіб. Техніки у нашому розпорядженні, на жаль, дуже мало. Трактор і лише один службовий автомобіль, яким здійснюються усі об’їзди. Це викликає певні труднощі, оскільки зараз найнебезпечніший період року (спека та засуха, виїзди відпочивальників на природу можуть спричинити пожежу в лісовому масиві), тож об’їзди доводиться робити щодня. Для усіх процесів потрібно чимало робочих рук, та, оскільки нині пожежонебезпечний період, один працівник залишається у конторі, щоб лісництво завжди було на зв’язку.

До речі, із зв’язком тут жодних проблем немає, хіба що погане мобільне покриття. Усі працівники виходять на зв’язок кожні дві години. До того ж, усі майстри лісу мають GPS-трекери (приймально-передавальні пристрої, які дозволяють стежити за положенням мобільного об’єкта). Це зроблено не лише для контролю над працівниками, а й для вчасного реагування на надзвичайні ситуації, адже трекер дозволяє побачити, хто знаходиться найближче до епіцентру події. Таку новацію Дроздівське лісництво практикує вже два роки. Це дуже зручно і значно полегшує роботу лісівника, адже тепер немає необхідності постійно проживати на території лісу, як це було раніше. До того ж, Куликівський район дуже компактний, усі лісівники живуть неподалік від своїх дільниць.

Кілька разів на рік спеціальні бригади здійснюють санітарні заходи (наслідки стихійних лих), які погоджуються одночасно на чотирьох рівнях. Очищення лісу проводиться від хворих, пошкоджених, повалених дерев, сухостою.

До речі, у дерев є свій вік стиглості. Наприклад, для сосни це 81 рік, для дуба – сто один. Якщо ж такі дерева ростуть на території природно-заповідного фонду, вирубка тут суттєво обмежується законом. Таких заповідників на території району декілька, це і заказник Селецьке (біля Куликівки), Пасіка (біля Дроздівки), Устимівщина (біля Грабівки) та ін.

Санітарні заходи у лісі допомагають боротися з найбільшими ворогами насаджень – грибковими хворобами та шкідниками. І якщо з грибкових захворювань на території району поширений лише гриб-трутовик, то зі шкідниками ситуація гірша. Найстрашніший з них – верхівковий короїд. Ця комаха, яка є переносником інфекції, уражаючи верхівки хвойних дерев (через що так і називається), спускається по стовбуру ще на три метри. У результаті такого зараження дерево всихає від верхівки до самого кореня. Єдиний спосіб боротьби з цією комахою –спалювання уражених верхівок при проведенні санітарних заходів у зимовий час.

Для лісових охоронців легкої пори не буває – завжди багато роботи. Взимку проводиться збір соснових шишок, навесні - висів насіння в теплиці, у жовтні-листопаді – збір та посів жолудів. Вже за рік усі ці молоді сіянці будуть пересаджені з розсадника та теплиць в ліс. Сьогодні на території лісництва можна побачити не лише сосни, ялини, дуби, а й декоративні рослини – ялівець, тую, самшит. Наразі у рослин вже почалася вегетація, тому подальша висадка молодих дерев проводитиметься восени. У цьому році молодими деревами засаджено більше 6,4 гектара площі, а це близько 30,5 тисячі дубів.

Лісництво займається також створенням плантацій новорічних дерев. Щовесни засаджується не менше гектара сосен та ялин звичайних, які вирощуватимуться щонайменше сім років. Тут можна знайти і абрикоси, які вирощуються спеціально для висадки в лісі – ці ягоди дуже люблять деякі тварини.

Одним словом, роботи вистачає. Та найбільше клопоту завдає саме людина, спричиняючи лісові пожежі. Окрім того, не секрет, що останнім часом почастішали випадки незаконної рубки. Звісно, кожен старається набити власну «кишеню», але варто нарешті зупинитися і подумати: яку планету ми залишимо нашим нащадкам? Блакитне небо, чисте повітря і смарагдові ліси з усією живністю, чи випечену сонцем і непридатну для життя пустелю?

                                                                                          У лісництві побувала Марина Іваненко

Переглядів: 306 | Додав: julec | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar